Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. január 28., szombat

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Mint szinte mindegyik fűszernövényünk, a bazsalikom is megállja helyét akár dísznövényként is, amennyiben nem csupán friss vagy szárított leveleit szeretnénk étkezési célra használni, hiszen dús, élénk vagy világos zöld ill. esetenként sötétlila leveleivel és apró halvány rózsaszín virágaival dekoratív eleme lehet (konyha)kertünknek.

Tegyük napos helyre, akár szabadföldbe kiültetve vagy balkonládába konyhánk ablakába, déli fekvésű teraszunkra, jó vízáteresztő talajba, és a nyári melegben napi rendszerességgel öntözzük, így akár 35-45 cm magas bokrot is nevelhetünk belőle. Ha nem szeretnénk, hogy idő előtt magot hozzon, hajtásvégeit időről-időre csípjük vissza - annál is inkább, hiszen friss leveleit használjuk számtalan ételhez; levesek, húsok, zöldségek, saláták, szószok elengedhetetlen ízesítője. Legjobb, ha a főzés vége felé adagoljuk, ekkor őrzi meg legjobban utánozhatatlan, édeskés illatanyagait.

fűszernövény
Bazsalikom


Téli hónapokra tartalékolhatunk szárított leveleiből, ám ekkor már sajnos korántsem adja vissza azt az aromát, melyet a friss bazsalikom képes adni egy-egy ételhez.

Gyógynövényként antidepresszáns, antiszeptikus hatása miatt alkalmazzák, friss leveleit bőrünkre dörzsölve enyhítheti a rovarcsípések utáni viszkető érzést.

Nincsenek megjegyzések: