Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. január 21., szombat

A fűszernövények szárításáról

 Jessica Houdret & Joanna Farrow: The kitchen & garden book of herbs

Én a tavalyi év során a fenti könyv útmutatásait követve végeztem a szárítást, melyet most szívesen megosztok mindenkivel, akit érdekel.

A könyv szerint a siker a megfelelő időben leszedett, megfelelő hőmérsékleten és alacsony páratartalom mellett történő szárításon múlik. Miután leszedtük és összekötöztük a 'csokrot', keressünk neki egy jól szellőző, száraz és napfénytől mentes helyiséget (kamra, spájz),  - mely arra szolgál majd, hogy a növény ne veszítsen színéből - és lógassuk fejjel lefelé, vagy egy tálcán helyezzük el a növényi részeket, ekkor értelem szerűen nem kell csokorba kötni. A folyamat kb. 3-4 napon belül lezajlik majd, és miután fűszernövényünk kellőképpen kiszáradt, tegyük el száraz, sötét helyre, légmentes tárolóba.


A megfelelő idő alatt napos, meleg, száraz időjárást értenek a szerzők, lehetőleg a délelőtti órákban ami azért fontos, hogy a növény illóolaj tartalma teljében legyen, mely a legjobb íz és illat összetevőket adja. Fontos azonban, hogy a levelek ne legyenek nedvesek, várjunk, amíg a hajnali pára utolsó cseppjei is felszáradtak, ezzel megelőzhetjük a penészedést.

fűszernövény szárítás
Majoranna szárítása


Válasszunk mindig egészséges, teljes, ép növényi részeket, melyek még nem kezdtek el felmagzani vagy virágot hozni, majd tiszta metszőollóval vágjuk le a kívánt mennyiséget, de egyszerre ne túl sokat, csak amennyit el tudunk helyezni. Miután levágtuk, ne hagyjuk feleslegesen a napon, kezdjük meg azonnal a feldolgozást, hiszen a szárítás lényege, hogy a növény legjavát megőrizzük, mielőtt még értékes alkotórészei elkezdenének tönkremenni.

Levendula szárításánál hasznos, ha a csokrot fellógatjuk és újságpapírba csomagoljuk, hogy ne porosodjon.
Folyt. köv. ...

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kérdésem lenne: a fűszernövények szárítására vajon alkalmazható-e az aszalógép?
Előre is köszönöm a választ!
molga

v.i.p.plants írta...

Én mindenképpen a természetes módszert választanám - pl. jól szellőző kamra - , de mintha olvastam volna már aszalógépes megoldásról is, bár ezt nem ismerem, és hát egy megfelelő sarok a házban inkább rendelkezésre áll mindenkinél, mint egy aszalógép... :)

Névtelen írta...

Kedves Szerkesztő!

Nekem a kérdésem az lenne, hogy melyik tartósítási formát ajánlaná: a szárítást, vagy a fagyasztást? Melyikkel őrizhetem meg jobban a fűszernövények aromáját?

Válaszát előre is köszönöm!

Brigusz

v.i.p.plants írta...

Kedves Brigusz!

Szárítás! Legalábbis szerintem, mert tapasztalataim szerint a fagyasztott nem tartja meg az aromáját annyira, mint a szárított, habár frissebbnek és és persze zöldebbnek hat az ételben, úgyhogy megvan annak is az előnye. :)
Bár ha tovább gondolom, fűszernövénye válogatja, hogy melyik módszer lehet megfelelőbb, pl. snidlinget fagyasztani javasolják inkább.