Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. január 27., péntek

Kapor, "törpe" kapor (Anethum graveolens)

Ki ne ismerné a házi kertek e méltán népszerű, régóta használt ízesítőjét? Kedvelhetjük fűszernövényként való felhasználhatósága miatt is, de megjelenése és illata is figyelemre méltó, még ha legtöbbször ezen tulajdonságait nem is vesszük figyelembe.

Az általunk termesztett változat törpe növekedésénél fogva más mint a megszokott, gyakran igen gyorsan felmagzó, magasra növő hagyományos típusú kapor, melyet miután egyszer elvetettünk, többé nincs rá gond, hiszen magját elhullajtva évről-évre újra kikel.

Az igen dekoratív "törpe" kapor ezzel szemben kompakt növekedésű, mindössze kb. 25-30 cm magasra nő, így ideális cserépben, balkonládában, illetve bármilyen egyéb tartóban való termesztésre, a szabadföldi kiültetés mellett. Ha a kiültetés mellett döntünk, válasszunk napos helyet, biztosítsunk jó vízáteresztő talajt számára és öntözzük rendszeresen.

Friss leveleit használhatjuk savanyúságokhoz, levesekhez, zöldségfélékkel vagy akár halakkal készített ételekhez, joghurtos mártásokhoz. Télire száríthatjuk vagy akár fagyasztással is biztosíthatunk folyamatos utánpótlást konyhánk számára.

Nincsenek megjegyzések: