Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. február 12., vasárnap

Tárkony

Bizonyos források szerint a mediterrán vidékekről származik ez az erőteljes ízű, jellegzetesen édeskésen fanyar aromájú évelő fűszernövény,

Levelei vékonyak, lándzsa-szerűek, apró fehér virágai csak meleg éghajlaton nyílnak, viszonylag jelentéktelenek. Hideg hőmérsékleten leveleit is elhullajtja, fagyérzékeny, de megfelelő körülmények között megpróbálhatjuk átteleltetni is. Tegyük napra, laza szerkezetű, vízáteresztő talajba. Akár cserépben vagy szabadföldben is nevelhetjük, ez utóbbi persze szebb és nagyobb terjedelmű növényt eredményez, akár 1 méter magasra is megnőhet, így már egy-két tő is elegendő egy család számára.
Friss és szárított levelei vagy hajtásvégei saláták, levesek, mártások, csirkehús, ill. halételek remek ízesítője, de vigyázzunk, ne használjunk túl sokat belőle, mert az étel nagyon könnyen kesernyéssé válhat tőle! Levelei virágzáskor a legízletesebbek, ekkor vágjuk és szárítsuk ki a kellő mennyiségű tárkonyt konyhánk számára.

Tipp: készíthetünk belőle tárkonyecetet, mellyel (ragu)leveseket, főzelékeket savanyíthatunk. Ehhez egy csokor levelet megmosunk, majd almaecetet öntünk rá - hűtve sokáig eltartható, különleges, pikáns ízt ad majd ételeinkhez!
Latin neve, "Artemisia dracunculus" utal arra a hagyományra, mely szerint a tárkony jó ellenszere a sárkányok/kígyók által okozott marásoknak. [ Sose lehet tudni... :) ]

Nincsenek megjegyzések: