Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. június 3., vasárnap

Tanácsok és praktikák

 Ma szeretnénk néhány jó tanáccsal szolgálni mindenkinek, aki friss, cserepes fűszernövényeket illetve egynyári virágpalántákat vásárol, mert piaci tapasztalataink azt mutatják, hogy mindig akad pár jó ötlet, amit érdemes megfontolni:

1.
Cserepes növények esetében a vásárlást követő lehető legrövidebb időn belül ültessük át a növényt vagy szabadföldbe vagy egy nagyobb edénybe, cserépbe, hiszen ez a közeg, amelyben megvesszük, csak pillanatnyi "tárolásra" szolgál, a növény hamar kinövi és onnantól kezdve nemhogy tovább nem fejlődik, de sajnos csak kárt okozunk neki és könnyen tönkre is tehetjük, ha nem gondoskodunk az átültetésről.

Gondoljunk bele, hogy mind fűszernövényeink, mind virágaink esetében a palánták már hónapok óta ugyanabban a kis cserépben várják sorsukat, gyökerük időközben folyamatosan fejlődik, és mire eladásra kerül a sor, csak arra várnak, hogy nagyobb helyük legyen, terebélyesedhessenek és minél több tápanyagot tudjanak felvenni. Ellenkező esetben a levél sárgulni, fakulni kezd, a vásárláskor még szép, kompakt növényünk megnyúlik, és igen elkeserítő látványban lesz részünk.

2.
Mindig a növény igényeinek legmegfelelőbb helyet válasszuk a kiültetésre! Vásárláskor tájékozódjunk, hogy napra, félárnyékra vagy árnyékos területre tehetjük-e, milyen a vízigénye és hogy milyen közegbe, talajba ültessük?

3.
Ha már a kiültetéssel megvagyunk, a folyamatos gondoskodás továbbra is elkerülhetetlen, sajnos olyan növény nem létezik, amire további gondunk nem lesz, "ami még engem is túlél..." - itt egy élőlénnyel van dolgunk, ami nélkülünk sajnos tönkremegy, hiszen ha nem öntözzük igényei szerint, vagy adott esetben nem adagolunk neki tápoldatot (pl. futó petúnia, muskátli...), akkor azt bizony megsínyli és legrosszabb esetben idő előtt elpusztul.

A táplodatozás fontos a virágoknak, főleg ha nem szabadföldben, hanem cserépben vannak, hiszen hozzá kell jutniuk a számukra nélkülözhetetlen tápanyagokhoz, mert a cserépben lévő föld tartalékait hamar felhasználják. Minden növénytípushoz meg lehet találni a megfelelő tápoldatot a boltokban.

4.
Amikor úgy látjuk, hogy már a tápoldat sem segít és növényeink nem fejlődnek megfelelően, ültessük át újra egy nagyobb közegbe, majd egy kicsit vágjuk vissza, és adjunk neki egy kis időt, hogy "összeszedje magát".

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdésetek lenne, írjatok Nekünk! Email címünk: kertiviragbp@gmail.com.




Nincsenek megjegyzések: