Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2013. január 23., szerda

Pár mondat a magvetésről

Éppen egy hete, múlt hét szerdán vetettük el az első adag virágmagot, nagyjából 5000 darabot; némelyeket szemenként, másokat szórva, tálcába - ahogyan azt a mag mérete megkívánja.
A magokat szakaszosan vetjük, hogy folyamatosan tudjuk majd biztosítani az ellátást a tavaszi-nyári időszakban.

Magvetés szórással
Mondhatnánk, ahány fajta, annyi igény, de szerencsére azért nem ennyire bonyolult a helyzet. Mindenesetre egyes növények fényre csíráznak, ekkor mindössze egy nagyon vékony, rostált földréteget szórunk a vetőközegre, aztán jöhetnek a magok, majd ezt egy üveglappal takarjuk - ilyen például a pistike, petúnia vagy a lobélia -, míg másokat takarni kell, hogy a nedvességet tartsa - pl. kínai szegfű, mézvirág, pillangóvirág esetében. Itt nincs szükség üveglapra, a földréteg kicsit vastagabb.

Permetszerű öntözés
A hőmérséklet kritikus pont ebben a szakaszban is, a kertésznek bizony tudnia kell, melyiknek hány fokra van szüksége a csírázáshoz. Ez általában 18-20C fok között van, de itt is előfordulhatnak különbségek. Ezt egészen addig tartani kell, amikor is a kelés folyamata teljesen be nem fejeződik, majd a fajtának megfelelően csökkenthetjük a hőmérsékletet.

Erre kerül majd az üveglap
Például a mézvirág optimális nevelési hőmérséklete 14-16C fok között van ebben az időszakban a cserepezésig, utána akár 12 fokra is csökkenthetjük. Így kapunk egészséges, kompakt palántákat - ellenben ha a hőmérsékletet magasan tartjuk, téli időszakban, amikor kevesebb a fény, a növények megnyúlnak, szövetállományuk lazább lesz, sejtfalaik pedig vékonyabbak, ellenálló képességük a kórokozókkal szemben csökken.







Nincsenek megjegyzések: