Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2011. április 16., szombat

Csüngő vagy futó lobélia (Lobelia pendula)

futó lobélia
Bacopával is remekül párosítható

A bokrosodó, álló változatú Lobelia erinus -tól kezdetben igen nehezen különböztethető meg, de amint a növény fejlődésének azon szakaszába ér, egyértelműen látszanak a L. pendula-ra jellemző jegyek: gyors növekedés, hosszú szárát egészen a tövektől beborító virágai.
Éppen ezért egyik legkedveltebb kaspós dísznövényünk a futó petúnia után, mellyel egyébként közös virágtartóba is ültethetjük, csak ügyeljünk rá, hogy mindig a virág igényeinek megfelelő, nagy méretű közeget válasszunk, hogy a gyökeinek elegendő hely jusson a fejlődésre. A petúnián kívül számos egyéb egynyárival is variálhatjuk - lásd pl. Bacopa, de önmagában is lenyűgöző látványt nyújt.

Ha nem virágtartóban szeretnénk gyönyörködni benne, bátran ültethetjük szabadföldbe is, ilyenkor terjedelmességét kihasználva talajtakaróként díszít majd.
Színei leggyakrabban a kék különböző változataiban jelennek meg, de létezik fehér, lilás-rózsaszínes változata is, mely jóval visszafogottabb látványt nyújt a kékes árnyalatokkal szemben.

Napra vagy félárnyékra tehetjük, de mivel vízigényes, folyamatos vízellátásáról nem szabad megfeledkeznünk, hiszen hamar kiszárad. Az állandó virágzás elősegítése érdekében hetente egy alkalommal tápoldatozhatjuk, de ne vigyük túlzásba - mindig az adagolás útmutatásait betartva tegyük, mert adott esetben többet ártunk vele, mint használunk.

Ha a nyár folyamán úgy látjuk, hogy kezdene megnyúlni, illetve kevesebb virágot hoz, és azt is csak a végeken, bátran vágjuk vissza, majd tápoldatozzuk, ezzel is elősegítve a hosszan tartó virágzást.

Nincsenek megjegyzések: