Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. január 28., szombat

Menta (Mentha)

Egy jó kis mentás limonádé a nyári forróságban? Vagy egy finom, friss levelekből készült forró menta tea  hideg napokon? :)
Összetéveszthetetlen illatú és aromájú fűszernövényünk, mely ezen tulajdonságainak köszönhetően vált népszerűvé a gasztronómiában, de ezen kívül használják gyógyászati célokra ill. a kozmetikai iparban is.

Évelő, kb. 30 cm magasra nő, de hogy kompakt megjelenését megtartsuk, rendszeresen csípjük vissza a hajtásvégeket, így serkentve a növényt a megnyúlás helyett bokrosodásra.
Vigyázzunk vele, mert rendkívül szapora növény, ezért aki nem szeretné, hogy kertjében feleslegesen sok menta legyen, kiültetéskor egy erős falú műanyag cserép alját vágja ki, majd ezzel együtt ültesse el, így megakadályozzuk a tarackok oldalirányú terjedését. Aki viszont nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy szabadföldbe tudná ültetni, ne keseredjen el, hiszen cserépben, balkonban, egyéb kerti tárolóban is eltartható ablakpárkányunkon vagy erkélyen, teraszon. Tegyünk félárnyékos helyre, jó vízáteresztő közegbe.

Leveleit frissen vagy szárítva adhatjuk különböző ételekhez - ízesíthetünk vele különféle szószokat (pl. Nagy-Britanniában igen népszerű a báránysültek mellé adagolt mentaszósz), salátákat, halas vagy zöldséges ételeket, de tehetjük különféle desszertekbe, csokoládékba -, vagy készíthetünk belőle frissítő italokat. 
Olaját kozmetikai és gyógyászati célokra használják.

*A menta már ókori rómaiak által is közkedvelt volt; szerették friss, tiszta illata miatt, ezért is adták fürdővizükhöz, vagy használták parfümök alapanyagaként.

Nincsenek megjegyzések: