Oldalak

Látogass el új oldalunkra is:

Látogass el új oldalunkra is:
http://fuszernoveny.blogspot.hu/


2012. január 19., csütörtök

Oregano (Origanum vulgare)

Évelő félcserje, akár 60 cm magasra is nőhet természetes élőhelyén, a Földközi-tenger vidékein. Gyorsan bokrosodik, sűrű, ovális levelei sötétzöld színűek, jellegzetesen aromás illatú, sokoldalúan felhasználható fűszernövény.
Csakúgy, mint a többi mediterrán növény, meleg, napfényben gazdag helyet és jó vízáteresztő talajt igényel, öntözését a nyári hónapokban ne hanyagoljuk el. Megfelelő környezetben átteleltethető.


Leveleit frissen vagy szárítva használhatjuk levesekhez, tésztafélékhez, húsokhoz, zöldségekhez.
A gyógyászatban fejfájás, álmatlanság, idegesség, megfázás, tüdőgyulladás, gyomorbántalmak esetén belsőleg, míg izom -és izületi fájdalmak, ficamok, rándulások esetén külsőleg alkalmazzák.
Illóolaját az élelmiszer -és kozmetikai iparban használják.
Egyes források szerint tartósítószerként is bevált: antioxidánsai meggátolják a zsír és az olaj megavasodását.

Egyéb elnevezései: szurokfű, vadmajoránna, balzsamfű.

* Az "origanum" szó jelentése "a hegyek öröme", mely a görög "oros" - hegy, és "ganos" - öröm, derű szóból. A legenda szerint Aphrodithe, a szerelem görög istennője a tenger mélyén találta ezt a növényt, melyet aztán a hegy tetejére vitt fel, hogy ezzel is közelebb helyezze a Nap sugaraihoz. Ettől kezdve az oregano a napfény és a meleg visszatértéhez, és a bánat elűzéséhez köthető. Esküvőkön a friss házasok megkoronázására is használták, temetéseken a hozzátartozók számára nyújtott vigasz szimbóluma lett. Elterjedt az a hagyomány is, hogy a sírra ültetett oregano boldog túlvilági életet biztosít majd a halott számára.
Forrás: Jessica Houdret & Joanna Farrow: The kitchen & garden book of herbs
oregánó, oregáno

Nincsenek megjegyzések: